Ετικέτες

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Αναβίωση των Κούλουμων στο Πεντάλοφο

Αναβίωση των Κούλουμων στο Πεντάλοφο

Σε παλαιότερη δημοσίευση (http://www.pentalofo.gr/arthra/kathara_deytera.aspx)  γινόταν αναφορά για την Καθαρά Δευτέρα στο χωριό μας, «μετά νοσταλγίας…»,  ένα κείμενο στο «τι κάναμε τότε…», κα . Ως συνέχεια εκείνου του κειμένου και ως απάντηση, η νέα γενιά, μαζί με τους νοσταλγούς του τότε , αναβίωσε τα κούλουμα με ιδιαίτερη επιτυχία…

Το τοπικό μας έθιμο της Καθαράς Δευτέρας στο εκκλησάκι της Παναγιάς (Ζωοδόχου Πηγής) , όπου παρέες- παρέες συγχωριανών μας πήγαιναν και συν-διασκέδαζαν, συνέτρωγαν, συν-έπαιζαν, περνούσαν όμορφες στιγμές σε μια ιδιαίτερα όμορφη γωνία του τόπου μας συνεχίζεται!

Από μόνο του το γεγονός μας φέρνει ιδιαίτερη χαρά! Μια χαρά που υποκρύβει  πολλές μαζί. Όπως η ελπίδα για το αύριο!  Εφόσον τόσοι νέοι (και όσοι αισθάνονται έτσι) κατάφεραν να επιλέξουν να πάνε, να γίνουν μια παρέα, να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους, να επικοινωνήσουν, να μιλήσουν, να παίξουν, να εκτεθούν και να μοιραστούν, τότε το μήνυμα είναι ευχάριστο και ένα: η κοινότητα ΖΕΙ, και μπορεί να επιβιώσει στον μοναχικό κόσμο που ζούμε. Στον κόσμο που οι παρέες χάνονται μπροστά από μια οθόνη (δεν μας έφτανε η ΤV, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας, συνέχεια στο «έξυπνο» κινητό μας τηλέφωνο και στο σήμα wifi) , συνευρεθήκαμε! Τα κινητά μόνο για τις αναμνηστικές φωτογραφίες (selfies) , μπάλες ξεφύτρωσαν και οι παλιότεροι έδειξαν το ταλέντο τους στα μήλα (τόση προπόνηση στα παιδικά μας χρόνια δεν πήγε χαμένη!). Χαρταετοί, ματσάκια λουλούδια γέμισαν τα χέρια, πειράγματα και γέλια…

Αξιοθαύμαστη η τοποθεσία, όλα βρισκόταν «στην θέση» τους σαν να περίμεναν τους Πενταλοφιώτες να ξανάρθουν!  Η μεγάλη λούτσα στον δρόμο, οι ελιές ,το γρασίδι, το εκκλησάκι και το άρωμα της πρώτης άνοιξης εκεί!!!

Ζηλέψαμε όσοι λείπαμε, αλλά ανυπομονούμε για την επόμενη Καθαροδευτέρα, αυτή την φορά με τα παιδιά μας!

Άξιο αναφοράς η επιμονή κάποιων  (μάλλον «κάποιου») που λόγω σεβασμού του χαρακτήρα του(ς) δεν μας επιτρέπεται να αναφέρουμε και του(ς) αποδίδουμε τα εύσημα, κατόπιν σε όλους όσους βοήθησαν και συμμετείχαν στην αναβίωση των Πενταλοφιώτικων Κούλουμων στην Παναγιά!

Καλή Σαρακοστή, και του χρόνου… ίσως και με την αναβίωση της παραδοσιακής αποκριάς στο χωριό μας !!!ποιος ξέρει…(?)

Μετά συγκίνησης…
Γιάννης Τζακώστας